Rechter: Porto pot onrechtmatig gekopieerd

Tholen – De LUNDAGER design geregistreerde pot is gekopieerd onder de naam Porto pot. Dat is de kern van de uitspraak van de rechtbank van Den Haag in een geschil tussen de Deense kwekerij en ontwerper van de pot Lundager enerzijds en Import Company en Ovata anderzijds.

Michel Teekens, vertegenwoordiger van Lundager in Nederland, is blij met de uitspraak. “Het gaat er niet om elkaar de tent uit te vechten, integendeel. We hebben de zaak netjes afgehandeld. Een grote partij reeds geproduceerde potten hebben we overgenomen en zo komt een strijd van ruim 1,5 jaar ten einde. Het is zeer belangrijk dat eigendom gerespecteerd wordt, voor ons en evengoed voor andere spelers in de markt.”

Het effect van “vallende sneeuwvlokken in 3d effect’ is door de rechter erkend als uniek

Eind vorig jaar presenteerde succulentenkwekerij Ovata een serie keramiek, welke een exacte kopie van Lundager design pot bleek te zijn. De kweker had deze besteld bij Import Company, een bedrijf dat keramiek laat maken in China.

Partijen kwamen er niet uit en stapten naar de rechter, welke Lundager in het gelijk stelde. De uitspraak werd aangevochten in een hoger beroep, waarin de rechter nu echter tot eenzelfde oordeel komt.

Volgens Michel overstijgt het belang van de uitspraak de specifieke case. Kopiëren van producten doet zich heel veel voor, maar procederen is erg duur en kost zeer veel tijd en energie. Het is dan ook daarom dat dit soort procedures niet vaak tot een rechtszaak leiden. “Lundager is niet het eerste bedrijf dat een dergelijke zaak wint op basis van inbreuk op modelrecht op een keramieken pot. Het is wel voor het eerst dat de rechtbank in het vonnis heeft bepaald dat naast inbreuk op het auteursrecht tevens ook sprake is van ‘slaafse’ nabootsing. Daarom zal dit een precedent scheppen, het is een zeer duidelijk signaal in onze branche.”

Voor meer informatie:

LUNDAGER B.V.

Michel Teekens
E: michel@lundager.nl

Publicatiedatum: vr 27 nov 2020