Skræddersyede løsninger til alle behov

Gartneriet Lundager ved Odense producerer 400 forskellige planter i tre forkellige størrelser. Læg deri gartneriets hundredevis af egne keramikdesigns. Resultatet: Alt er muligt

Gartneriet Lundager er kendt for sit enorme sortiment af især grønne mini- planter, men producerer også planter i lidt større størrelser i 10,5 og 12 cm pot- ter. Produkter, der typisk bliver solgt i en keramikskjuler, der er udvalgt til planten. Tidligere har gartneriet købt keramik og andre added value produkter hjem fra forskellige leverandører ind- og udland, men det er slut nu. I 2017 etablerede Lundager nemlig sin egen keramikafdeling med Olga Lunda- ger og sønnen Oliver Lundager ved roret. Ideen er at designe og producere gartne- riets egen og unikke keramik på fabrikker i blandt andet Kina. – Hvis vi havde kunnet få de varer, vi ønskede os, var vi ikke gået egne veje. Men det kunne vi ikke. Vi spurgte og spurgte, men de produkter, vi fik tilbudt, var ikke nyudviklede. Ofte var de taget ned fra hylderne i Kina og dermed også tilbudt til andre. Det var ikke det, vi øn- skede. Derfor tog vi skridtet, så vi nu kan tilbyde vores kunder de nyheder, de altid efterspørger, forklarer Olga Lundager om baggrunden for det nye, omfattende set-up.

Det handler om image

Gartneriet Lundager samarbejder med en hel række keramikproducenter i Kina, for hver fabrik har sit speciale og sine særlige teknikker. Det understøtter det brede sortiment, der skal til.
– Vi former selv vores produkter fra bunden, så de passer til virksomhedens identitet. Det handler jo om vores image, og det er vigtigt, understreger Oliver Lundager, der sammen med Olga Lunda- ger rejser til Kina flere gange om året for at sætte det danske gartneris fingeraf- tryk på produkterne.
En lokal agent fungerer som gartneriets forlængede arm og har tjek på alle faser af produktionen på de enkelte fabrikker fra start, til pakkelisterne er tjekket, og der er taget billeder af udskibningen.

Ansvarsfuldt studiejob

Jobbet i keramikafdelingen er et studie- job, som Oliver Lundager passer parallelt med sin gymnasieuddannelse, hvor han aktuelt er nået til 3. g med speciale i international handel. Et usædvanligt og ansvarsfuldt studiejob han forventer fortsat at kunne passe, når han efter gymnasiet skal videre i uddannelsessy- stemet.

– Vi kan mærke, at tilstedeværelsen i Kina er ekstremt vigtig. Vi har fravalgt mange fabrikker og selekteret dem,
der har ordentlige arbejdsforhold og producerer de kvalitetsprodukter, vi vil have. Og der er heldigvis mange utroligt dygtige fabrikker i Kina. Vores hovedle- verandør producerer for eksempel i helt nye fabrikker, siger Oliver Lundager.

– Vi går efter fabrikker, der er certifice- rede efter den internationale standard BSCI, der dokumenterer, at der er styr på arbejdsforhold, miljø og ungdomsuddan- nelse, tilføjer Olga Lundager.

Kun egne produkter fremover

Den strategi indebærer i sagens natur, at det ikke er lavprisprodukter, gartneriets keramikafdeling går efter, for det er jo slet ikke ideen.

– Vi betaler lidt mere, men det kan sag- tens lade sig gøre at producere konkur- rencedygtigt og samtidig god kvalitet
i specielle designs, fastslår Olga Lun- dager, der med det nye set-up desuden springer et fordyrende grossistled over og også derfor kan tilbyde gode priser til sine kunder.

Hun oplever en øget omsætningsha- stighed på produkter i keramik i egne designs og erklærer uden tøven, at der fremover ikke vil optræde produkter

i Lundagers omfattende katalog, der ikke er af eget design. Et kig ind i deres showroom, hvor der også står en stor mængde nye prøver understreger, at der i hvert fald er nok at tage af.

Fingeren på pulsen

Foruden rejserne til Kina besøger Olga og Oliver Lundager internationale mes- ser, trendseminarer og bolig- og design- butikker på de markeder, hvor planterne sælges. På det grundlag udvikler de deres egne designs i samarbejde med fabrikkerne.

– Fabrikkerne har rigtig mange varer på hylderne. Vi finder nogle i den rigtige farve, og nogle med den rigtige form, der måske bare skal ændres lidt. Så kombinerer vi dem til nye produkter, der ikke findes på markedet i forvejen, men er sammensat af elementer og metoder, vi ved, fabrikkerne er gode til allerede, forklarer Olga Lundager.

– Når vi har så mange forskellige designs, hænger det jo også sammen med, at nogle udtryk henvender sig til nogle markeder og andre til andre. Der efter- spørges stærke farver i Sydeuropa og mere naturinspirerede udtryk i Nordeuro- pa. Derfor skal vi have meget forskelligt at tilbyde, pointerer Oliver Lundager og fremhæver grønne nuancer og 60’er

stil med et moderne twist som tidens varmeste trends.
– Vores produkter har fået et helt andet udtryk end tidligere. De er virkelig blevet vores. Det, synes vi godt, vi kan være stolte af, siger Olga Lundager, der oplever, at deres designs ligefrem bliver kopieret.

Kopiering er et kompliment

Kopieringen irriterer selvfølgelig lidt, men det er nu ikke noget, mor og søn lader sig gå på af.
– Egentlig er det jo en kompliment, når vores design bliver kopieret. Det betyder, at de er gode. Men vi har dem først, og selv om vi nok lidt tænker, find dog på noget selv, så er vi hurtigt videre. Om nogle måneder har vi udviklet noget helt nyt. Lige nu har vi 100 nye designs i pipeline, siger de.

De mange designs kombineret med gartneriets enorme sortiment betyder, at der kan tilbydes fuldstændig skrædder- syede løsninger til alle kunder. Keramik og skjulere kan kombineres på kryds og tværs, og selv om der for eksempel er fire standard farver af et design, er der også otte andre farver at vælge imellem.

Keramik uden planter

Gartneriet Lundager sælger også keramik uden planter til for eksempel havecentre, hvor forbrugerne gerne selv vil kombinere keramik og plante. Keramikken leveres på paller mixet i klare plastbakker, så de er lige til at pakke i
på bordene i gartneriet, hvor erfarne pakkemedarbejdere håndterer det store puslespil uden problemer.
– Vi oplever, at kunderne er blevet glade, og at vores tidligere leverandører er blevet overraskede over vores nye tiltag. Jeg tror også, det har åbnet nogle øjne. Kan man ikke få det, man ønsker sig, må man selv i gang. Det er i hvert tilfælde vores motto, fastslår Olga Lundager

Keramikken leveres mixet i klare plast- bakker, der er lige til at pakke i på gart- neriets borde for de erfarne pakkemed- arbejdere – som Kateryna Zatvorna – og siden præsenterer produkterne flot.